4x4 Centar

Home
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Austrija zabranila pusenje u automobilu PDF Print E-mail
166431-pusenje.jpg
U Austriji je stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima kada se voze deca ili mlađi od 18 godina.

Za kršenje ovog propisa predviđena je kazna do 100 evra, a u slučaju ponavljanja policija može izreći kaznu u visini do 1.000 evra.

Prve nedelje maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija samo izricati opomene, ali ne i kažnjavati. Kažnjavanje će početi od 1. juna.

Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kada se voze deca, a posebno je problematično što zakon predviđa da policija ne mora zaustaviti vozača, već može, ako uoči takav prekršaj, da pošalje kaznu na kućnu adresu.

"Postaje problematično ako neka druga osoba, koja nije vozač, puši, jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati", upozorava glavni pravnik OeAMTC-a Martin Hofer.

On je istakao da je gotovo nemoguće da se zakon sprovede i ako je više maloletnika u vozilu koji imaju slično godište kao vozač, i možda čak jedna jedina osoba koja je punoletna puši.

OeAMTC pozdravlja nameru da se zaštite maloletnici u kolima od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako se vozač zaustavi i prekršaj mu se dokaže na licu mesta.

"Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji do sada u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju", ukazao je Hofer.

Stupanjem na snagu zabrane pušenja u automobilu u kojem se voze maloletnici, stupa na snagu i zabrana pušenja na radnom mestu, kojim se predviđa da je zabranjeno pušenje na radnom mestu u zatvorenim prostorima, ako je u preduzeću zaposlen barem jedan nepušač.

Kakva je praksa u drugim EU zemljama

Zabrana pušenja u kolima postoji već duže vreme u drugim evropskim zemljama.

- U Italiji važi zabrana pušenja u kolima ako se prevoze trudnica ili maloletnici. U toj zemlji se kazna određuje na osnovu starosti dece i iznosi između 500 i 5.000 evra, ako su deca ispod 12 godina i ako se puši u prisustvu trudnice, a 250 do 2.500 evra ako se radi o deci u starosti između 12 i 17 godina.

- U Grčkoj zabrana pušenja važi ako se prevoze deca mlađa od 12 godina, i ta zabrana važi kako za privatne automobile, tako i taksi vozila, ali i autobuse. Ko prekrši ovu zabranu biva kažnjen sa do 1.500 evra.

- Na Kipru zabrana važi ako se prevoze maloletnici ispod 16 godina, a kazna iznosi do 85 evra.

- U Engleskoj i Velsu zabrana pušenja važi ako se prevoze osobe ispod 18 godina, a kažnjava se sa novčanom kaznom od 50 funti (oko 56 evra). Izuzetak od zabrane važi samo za kabriolete sa otvorenim krovom.

- U Škotskoj u vozilu ne smeju da puše kako vozač, tako ni putnici ako se u automobili nalaze maloletnici ispod 18 godina i to nezavisno od toga da li je otvoren prozor ili krov. Kazna iznosi 100 funti (113 evra).

- I u Irskoj je zabranjeno pušenje kada se prevoze maloletnici, a kazna se kreće od 100 do 1.000 evra.

- U Francuskoj je, takođe, zabranjeno pušenje u kolima ako se prevoze maloletnici ispod 18 godina, a ko ne poštuje ovaj propis biva kažnjen sa 68 evra novčane kazne.

AUTOBLOG.RS

04.05.2018

 
< Prethodno   Sljedeće >

Login formaBMW X3 - Video

Off Road 2010 - Banja Luka

Foto galerija - Brčko 2009

4x4 Centar - Foto galerija

AKTUELNO - Foto galerija

Range Rover Sport - Video

VW Tiguan - The Whole Story