4x4 Centar

Home
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
NAVOĐENJE AUTOMOBILA SMARTFONOM DA PARKIRA SAM PDF Print E-mail
valeo_1.jpg
Kako prenosi Tanjug, tehnologija koju razvija francuski proizvođač auto-delova Valeo omogućiće kolima da se sama odvezu na parkiralište, nađu prazno mesto i tamo se i smeste - i to sve samo na vozačevu komandu preko smartfona.
Potpuno automatizovan sistem nazvan "Connected Automated Valet Parking", demonstriran na sajmu pametnih vozila u Detroitu, udaljen je desetak godina od masovne proizvodnje, a u međuvremenu se moraju izmeniti propisi kako bi se regulisalo daljinsko upravljanje kolima.

Tehnologija se sastoji od desetak ultrazvučnih primopredajnika, kamera koje mogu da se rotiraju pun krug i laserskog skenera. Ona će omogućiti prezicno parkiranje gotovo u milimetar, sa bezbednim odstojanjem od drugih vozila.

Pošto završi s poslovima, vozač će, opet preko smartfona, moći da prizove svoja kola sa parkinga, i ona će sama doći do njega. Potencijalne prednosti su brojne - biće više preciznog parkiranja što znači uštedu prostora, biće više poštovanja saobraćajnih propisa, manje gužve, a i vozači će se manje nervirati što gube vreme tražeći slobodno parking-mesto. Iako će se na tehnologiju još čekati, zvaničnici kompanije Valeo smatraju da će ona biti krupan korak napred ka vremenima kada će kola biti ta koja će sama voziti ljude - bez potrebe da oni drže volan.

I druge kompanije su demonstrirale samoparkirajuće sisteme, ali u većini slučajeva tako da vozač najpre sam nađe parking mesto, a onda da aktivira sistem koji parkira auto. Tako je Valeo jedini kod kojeg kola sama traže parking mesto i - što je podjednako korisno - sama dolaze vozaču kada ih pozove, takođe jednim potezom palca na smartfonu.

Autoblog.rs

10.09.2014.

 
< Prethodno   Sljedeće >

Login formaBMW X3 - Video

Off Road 2010 - Banja Luka

Foto galerija - Brčko 2009

4x4 Centar - Foto galerija

AKTUELNO - Foto galerija

Range Rover Sport - Video

VW Tiguan - The Whole Story