4x4 Centar

Home
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
NOVI VOLVO XC90 PDF Print E-mail
volvo_xc90_21.jpg
Prvi čovek Volvo Cars North America Tony Nicolosi je u januaru ove godine otkrio neke detalje o novoj generaciji modela XC90 (prva generacija je lansirana još 2002. godine), kada je najavio da će ovaj novitet biti predstavljen još tokom ove godine.
114075-volvo_xc90_2111.jpg
U međuvremenu su stigle neke nove infomacije, a danas je Volvo objavio i prve oficijelne fotografije i video unutrašnjosti novog XC90 koji će fabrika zvanično predstaviti u avgustu.Severnoamerička prezentacija će verovatno biti održana u novembru 2014. na sajmu automobila u Los Anđelesu, ali će novi XC90 biti dostupan tek u martu sledeće godine budući da će poroizvodnja u fabrici Torslanda u Švedskoj startovati na samom početku 2015.XC90 nove generacije (razvija se pod kodnom oznakom V526) je inače prvi Volvo model koji je kompletno razvijen pod kontrolom novog vlasnika, kineske kompanije Geely. Izgled će biti inspirisan novijim koncept vozilima ove marke (uključujući i XC Coupe i Estate studijama), pored 4x4 pogona kupci će moći da dobiju i verzije sa samo prednjim pogonom, a biće dostupan i osmostepeni automatski menjač.Novi XC90 se bazira na novoj Volvo SPA platformi (Scabale Product Architecture), imaće paletu novih Drive-e četvorocilindričnih benzinskih i dizel motora (potrošnja goriva će biti za 15 do 35 odsto manja nego kod trenutne generacije), kao i brojne bezbednosne sisteme kao što su Adaptive Cruise Control, Animal Detection, Road Edge i Barrier Detection. Najsnažniji motor bi trebalo da bude benzinac sa oko 300KS, a pominje se i hibridna verzija sa kombinovanom snagom od 400KS i 600 Nm.

Volvo najavljuje da će novi XC90 biti za oko 100 mm duži od prethodnika, nešto širi, ali i nešto niži nego do sada, dok će u drugom i trećem redu sedišta biti značajno više mesta za putnike (to takođe važi i za prtljažnik).

U unutrašnjosti za ukupno sedam putnika (koja se inače opisuje kao najluksuznija unutrašnjost ikada dizajnirana od strane Volvoa) će se naći i veliki ekran osetljiv na dodir preko koga će se kontrolisati brojne funkcije vozila, digitalni instrumenti, zatim automatski klima uređaj u četiri zone, najkvalitetniji materijali (koža, drvo, aluminijum...), Apple CarPlay sistem, a treba pomenuti i da će na trećem redu sedišta moći da se smeste putnici visine do 1,7 metara.

Autoblog.rs

29.05.2014.

 
< Prethodno   Sljedeće >

Login formaBMW X3 - Video

Off Road 2010 - Banja Luka

Foto galerija - Brčko 2009

4x4 Centar - Foto galerija

AKTUELNO - Foto galerija

Range Rover Sport - Video

VW Tiguan - The Whole Story